Atentie! Acest subiect ar putea provoca reactii adverse celor ce sunt in cauza, ceea ce ar insemna ca mi-am atins scopul, sau cum bine stiu o parte dintre voi ma va sustine in acest demers. Una peste alta, sunt foarte incantat numai de ideea insasi ca, in sfarsit, scriu despre problema asta, indiferent de atitudinile ce vor fi starnite ulterior.
Traim intr-o epoca postmoderna, cand totul este relativizat si abstractizat pana la limita absurdului, si intr-o genetatie degenerata care ignora adevaratele valori autohntone, substituindu-le cu imprumuturi occidentale nereprezentative.
Astfel, in sfera limb-istica reincepe un proces de manie a imitatiei care se desfasoara concomitent cu cel de dezintegrare a limbii autohtone, cu alte cuvinte incepem sa vorbim cu limba altora.
Exista in randul tinerilor de azi o tendinta excesiva, maniaca si de prost gust pentru englezisme. Din spirit de turma, prea multa ignoranta si lipsa de respect pentru limba noastra, s-a ajuns pana intr-acolo, incat in majoritatea conversatiilor noastre a devenit obligatorie si absolut necesara utilizarea expresiilor englezesti. Copiem in mod fraieresc o multime cuvinte streine ale caror corespondente le gasim si in romana. Ni se pare ca suntem mai interesanti si mai culti daca spunem have a nice day, si devenim poligloti peste noapte cu un take care, back, gone ori you too. Si ce sa va mai spun de invovatia geniala a unora care folosesc cuvinte din mai multe limbi in expresie, gen esti cel mai shine sau trebuie sa go to school!? Astia chiar ar merita un premiu: niste salam cu miere sa vada ce tare-i combinatia asta inovatoare.
Francezii ne pronunta numele pe limba lor, fara vreun efort de a-l spune corect, pe englezi nu o sa-i auziti vreodata vorbind limba romana in patria lor, iar belgienii din Brugge nici nu-ti raspund daca li te adresezi in franceza, macar ca inteleg perfect ceea ce le-ai spus, toate acestea din respect pentru limba lor.
Noi insa suntem mai destepti si folosim limba altora cand vorbim…pai de ce s-o obosim pe a noastra?
Alinn V. 28.05.2010
…sunt intru totul de acord cu tine…nu respectam limba noastra si mai grav, incepem sa nu ne mai respectam pe noi insine…
si cat despe acel premiu…ai dreptate! chiar daca ne bufneste rasul, asta e realitatea!
>:D<
Imi pare rau ca am dreptate!
Nu stiu inca ce sa zic despre asta…un lucru il stiu sigur …nu toti oamenii care vorbesc in engleza si au expresii pe care le spun des in engleza o fac din dorinta de a parea mai „interesanti”…
Exista ,da si aceasta categorie…ceva gen:”-hai sa vb in engleza ca suntem mai tari” ..e o mare prostie ,de acord…dar cred ca sunt si oameni care folosesc engleza pur si simplu pt ca le place limba asta …
Ideea e ca engleza e limba nr 1 in lume…si mai sunt sigura de un lucru :daca era romana limba nr 1 in lume si multi altii ar fi vb in romana…:)
Iulia, de cele mai multe ori engleza se foloseste intr-un mod inadecvat, nespecific si fara niciun sens. Nu imi amintesc din cate stiu eu, sa fii fost vreodata poporul nostru colonie engleza.
Apoi, mai cred ca 80% din tinerii nostri nu stiu corect limba romana sa o vorbeasca si mai ales sa o scrie. Faptul ca ne place o limba straina nu inseamna ca trebuie sa ignoram si sa axfisiem propria limba, sa o inlocuim. O avem si noi pe a nostra si trebuie sa o respectam atata timp cat stam in tara asta!
Dragul meu, ai zis-o bine de data asta. Problema nu este ca oamenii scriu in engleza, fiecare este liber sa se exprime cum vrea. Problema este ca oamenii nu-si cunosc prea bine limba proprie(romana) si in loc s-o invete, prefera sa folosesca o pasareasca amestecata. Si am vazut cum posteaza copilasii astia, te strambi de ras. Inteleg, o greseala sau doua sunt de iertat dar adolescentii nostri nici nu stiu sa scrie si pe deasupra se si grabesc sa scrie, astfel incat nu mai intelegi nimic din postarile lor. Sa scrii frumos si corect o postare pe un blog sau un e-mail, este un semn de respect pentru interlocutor dar ii si ceri implicit , sa te trateze la fel. Si in final, este si un self-respect.
Ai pus degetul exact pe rana sangeranda: prea putini din generatia noastra scriu si vorbesc corect limba romana, in schimb multi isi dau aere de poligloti ori cunascatori de engleza.